Praktijkvoorbeeld Interieur Styling

Realisatie zorginstellingen / Healing Environment

In de Zorg bestaan grote contrasten. Er zijn instellingen waarin het ´huiskamergevoel´ aanwezig is. Er zijn ook instellingen die meer doen denken aan een fabriek met lange gangen waar je in verdwaalt. Voor menigeen leidt dit tot angst en frustratie. Het gevoel en de beleving hoe je als patiënt of bezoeker wordt opgevangen, wisselt enorm. Het hele gebouw speelt in op al onze zintuigen. De beleving staat centraal voor patiënt, bezoeker en het personeel.

Door angst weg te nemen en een omgeving te creëren die bemoedigt en inspireert, kunnen complicaties verminderen, wordt eventueel de ligduur verkort en het levert een beter welzijn op. Patiënten die zich rustig voelen omdat ze zich gesteund voelen door hun omgeving en zo min mogelijk zicht hebben op medische apparatuur, zijn doorgaans gemakkelijker te behandelen. Minder stress betekent in de praktijk vaak minder verdoving en pijnstillers. Doordat morfine het immuunsysteem onderdrukt, verhoogt het zelf genezend vermogen van het lichaam bij afbouw van morfine gebruik.

Geur is een belangrijk onderdeel van de beleving. Bloemen- en fruitgeuren verdiepen de ademhaling, waardoor de bloeddruk en het hartritme verlaagt en de spieren ontspannen. Er zijn diverse mogelijkheden om geur op eenvoudige manier te verspreiden via mobiele units, maar ook via kunst objecten en experience design. Ook stilte is belangrijk voor een goede dag- en nachtrust. Bij akoestische problemen reik ik mogelijkheden en alternatieven aan om dit op creatieve wijze te verbeteren c.q. op te lossen.

Binnen Zorginstellingen heeft XClusive Styling projecten begeleid, die aangetoond hebben dat kleine aanpassingen in de leefomgeving grote gevolgen kunnen hebben op beleving en psyche. In Arnhem hebben we de inrichting van een gebouw laten ontwerpen, waarbij beginnend dementerenden met dwaaldrang die aan elke deur morrelden en patiënten met een zwaar oorlogsverleden, in de vernieuwde aangepaste omgeving tot rust kwamen.

Het magazine Zorginstellingen heeft diverse artikelen gepubliceerd met nadruk op Healing Environment met ook aandacht voor de principes vanuit Feng Shui. Feng Shui bestudeert immers de weerslag van de uiterlijke omgeving op de psyche.

Foto oplevering Eimerstaete Arnhem,
XClusive Styling & Bouwconsulent Noot

Vestigingsadres
XClusive Styling
Weeldestraat 31/1-1
2381 Weelde
België

Ondernemingsnummer: 0846 555 325

Tel.nr. België : 0489 454911
Tel.nr. Nederland : 06 51286166

Email :   

Image